Vi är Anne och Jacob, som har valt att flytta till Gärdsholmen i 2022 för att leva nära naturen och skapa en hållbar framtid för oss och våra barn.
Vår vision för Gärdsholmen är enkel: att skapa en plats där naturen och människor lever sida vid sida, där hållbarhet och enkelhet är i fokus, och där alla som besöker oss kan känna sig som en del av vår resa. Genom permakultur, naturnära odlingar och ett medvetet, långsiktigt tänkande arbetar vi för att göra vår ö till en plats för återhämtning – både för människor och för jorden.
Välkommen att uppleva Gärdsholmen med oss!
– Anne & Jacob
Bild 1: Karta från 1871, Bild 2: Keramik fynd, Bild 3: Får på ön innan 1989
Jacobs morfars morfars far Carl Petter Holstensson och hans fru Anna Lisa Schillerström flyttade till Gärdsholmen i oktober 1855. Då fanns det redan ett hus och en ladugård på ön men dom var gamla och dåliga. Så ladugården revs och dem byggde en ny ladugård 1867 och några år efteråt så revs huset och de byggde ett nytt hus efter det så försörjde dem sig på jordbruk, skogsbruk och fiske. 1880 byggdes huset där Jacob bodde under sin uppväxt. Den 8 november 1917 köpte Jacobs morfars morfar Gärdsholmen för 10 000kr och i kontrakten finns 6 andra öar. 1958 flyttade Jacobs mormor till Gärdsholmen och 1988 flyttade även Jacobs föräldrar dit som bor fortfarande kvar här. Fram till 1965 brukades jorden och det fanns mjölkkor, grisar och höns i ladugården. På 1970-talet byggde Jacobs morfars bror och syster var sin stuga på ön. Mellan 1981 och 2002 bedrevs det laxodling. Jacobs föräldrar förädlade fisken på ön genom att varm och kallröka samt grava den. 2004 byggdes 3 stugor för uthyrning till turister där fokus har varit på fisketurism, fram tills 2015 höll Jacobs föräldrar på med både stuguthyrning och fiskförädling men då bestämde de sig för att lägga ner fiskförädlingen och enbart hålla på med stuguthyrning. Under 2000-talet så köpte Jacobs föräldrar de två andra stugorna på ön som hade tillhört Jacobs morfars bror och syster.
När Jacobs släkt flyttade till Gärdsholmen så trodde dom att ön varit bebodd sedan 1600-talet eftersom dom hittade husgrunder på en av uddarna på ön. Men 2004 när dom höll på att bygga uthyrnings stugorna så hittades stenåldersfynd som har blivit daterade att dem är från 5000 år sedan. På fyndplatsen hittades flinta, ben och över 10 kilo keramik som är överlämnat till länsmuseet i Kalmar, vilket är det största fyndet av gropkeramik i kalmar län. På den tiden tror man att dem levde av fiske och jakt, ben av älg och säl hittades bland keramiken på fyndplatsen.